Teräsmiehemme maailmalla

7.10.2013

Varhain sunnuntaiaamuna, 18.8. kuluvaa vuotta, Tanskan pääkaupunkiin kerääntyi yli kaksisataatuhatpäinen yleisö. Näin siksi, että kyseisenä aamuna liki 2500 teräsmieheksi ja –naiseksi pyrkivää, vaivoista vähät välittävää sankaria starttasi äärimmäisen vaativaan kilpailuun. Kilpailun nimi oli KMD Ironman Copenhagen 2013. Kyseisen joukkion osana oli eräs oman ammattiosastomme jäsen, Marko Lampela.

 

Asiasta oli otettava selvää. Aluksi tiukaksi sovitusta Outlook-kalenterista ei tahtonut oikein yhteistä aikaa löytyä. Pari puhelinsoittoa, kirjoittajan vaativan sävyiset vilkuilut työpaikan henkilöstöravintolassa ja käynti tehostetun avohoidon yksikössä mahdollistivat lopulta sen, että tuore teräsmiehemme suostui muutaman sanan suorituksestaan kertomaan.

 

Rakkaudesta liikuntaan

 

46-vuotias Marko on harrastanut urheilua jollakin tasolla lähes aina. Nuorempana miehenä Marko on ollut monille tuttu näky Satakunnan, mutta erityisesti Harjavallan ja sen lähialueen jalkapallokentillä ja kiekkokaukaloissa. Monimuotoinen liikunta on kuulunut harrastuksiin myös joukkuepelien jäätyä jo taka-alalle. Toimiessaan vaativassa palkkatyössään Harjavallan sairaalassa, jotenkin hän pystyi vapaa-aikanaan toimimaan silti myös juniorijalkapallojoukkueen valmentajana lähes 10 vuoden ajan. Tänä aikana oma urheiluharrastus jäi ymmärrettävistä syistä taka-alalle, aika kun ei millään riitä kaikkeen. Kuutisen vuotta sitten Marko kohtasi liikuntaharrastuksensa uudelleen, tällöin lenkkeilyn muodossa. Kohta hän jo löysikin itsensä Yyterin Piikistä vuonna 2009 juoksemassa 22km:n matkan. Kokemus oli kaikesta päätellen innostava; tämän jälkeen Marko onkin vuosittain osallistunut erilaisiin kilpailuihin matkojen ja harjoittelumäärien kasvaessa kaiken aikaa.

 

Pelkkä juokseminen alkoi kuitenkin tuntua jossain vaiheessa vähän yksitoikkoiselta. Ehkä juuri tästä syystä mukaan harjoitteluun tuli uinti ja pyöräily. Uinnista Marko kertoo aina pitäneensä. Maantiepyöräilystä aukesi kuitenkin kokonaan uusi maailma. Ensimmäinen kunnollinen maantiepyörä tuli hankittua vasta muutama vuosi sitten.

 

Jonkin ajan kuluttua pyöräilyn, uinnin ja juoksun aktiiviharrastajan ajatuksissa alkoi välkähdellä kyseisten lajien yhdistäminen. Erityisen hyvin Markolle on jäänyt mieleen ensimmäinen triathlonin puolimatka vuoden 2011 Hämeenlinnan Aulangolla; silloin 2km uintia, 90km pyöräilyä ja puolimaraton taittui kuuteen tuntiin. Äärimmäisen rasittava suoritus oli Markon mukaan kerrassaan hämmästyttävän upea kokemus. Tänä kesänä sama matka taittui jo aikaan 4 tuntia 58 minuuttia.

 

Vaatimustasoa ja ammattilaisvalmennusta - kohti Kööpenhaminaa

 

Kesällä 2012 Marko alkoi toden teolla miettiä täysimittaisen Ironman- kilpailun suorittamista. Syksyllä hän sitten hakeutuikin Aqua Plus Triathlon- valmennustiimiin saamaan oppia mm. ammattilaistriathlonisti Kai Söderdahlilta. Peruskunto oli jo hankittu, nyt alkoi pitkäjänteinen ja vaativa 10kk:n harjoitteluohjelma, jonka rinnalle päätavoitteeksi valikoituikin juuri Kööpenhaminan kilpailun menestyksekäs suorittaminen. Marko kuvaa harjoitusohjelmaa luonteeltaan sellaiseksi, että se edellyttää lähes täydellistä sitoutumista. Oikeastaan minkäänlaista lipsumista ei sallittu. Lajiharjoittelua oli joka viikko keskimäärin 14, huhtikuussa jopa yli 16 tuntia.

Tammikuussa Marko ilmoittautui Kööpenhaminan kilpailuun. Kisamatkan ja osallistumismaksun suorittaminen lisäsi motivaatiota entisestään; ”tästä ei enää selittelemällä selviä”.

 

Meduusat ja mummot matkalla haasteena

 

Pitkäjänteinen henkinen ja fyysinen valmistautuminen johtivat lopulta vääjäämättömästi siihen hetkeen, jolloin sunnuntai-aamuna kellon näyttäessä 7:55 Kööpenhaminassa nähtiin veteen syöksymässä itsevarma, tehyläinen teräsmieskokelas.  Äärimmäinen koettelemus oli alkanut.

 

Kisa itsessään sujui kerrassaan erinomaisesti. Täysin yllätyksettä kisasta ei silti voitu selvitä. Uintiosuudella kilpailijoiden eteen kellui meduusoja, joita Marko kuitenkin onnistui väistelemään. Pyöräilyosuudella noin 150km:n kohdalla sattui kisailijan tunteet hetkeksi pintaan nostattava rengasrikko. Adrenaliinin jyllätessä kuminvaihto ei ollut aivan yksinkertaista, mutta onnistui kuitenkin. Noin 170km:n kohdalla jostakin siviililiikenteen seasta eteen tupsahti polkupyöräilevä mummo paikalla olevasta liikenteenohjauksesta huolimatta. Mummon Marko pystyi vielä väistämään, mutta vastaan tulevaa katukivetystä ei voinut välttää tuleva teräsmieskään. Pyörä ja mies selvisivät kuitenkin tapahtumasta pienin pintakolhuin ja –vammoin, oletettavasti jonkinasteisen järkytyksen ja varmasti ylimääräisten sydämeniskujen kera. Matka kuitenkin jatkui ilman minkäänlaista tarvetta tehostettuun avohoitoon. Onneksi juoksuosuus sujui jo ilman ylimääräistä dramatiikkaa. Marko tuli maaliin kellon alkaessa hiljalleen lähennellä puoli kahdeksaa Kööpenhaminan kesäillassa.

 

Ao 251:llä on ilo ja kunnia onnitella tuoretta teräsmiestään mahtavasta suorituksesta!

 

Teksti: Tero Järvimäki, kuvat: Marko Lampelan yksityisalbumi.
Marko Lampela: 46-vuotias tehyläinen, tuore Ironman. Kolmen lapsen isä, näistä kaksi jo aikuisia. Työskentelee Satakunnan sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialueella, osastonhoitajana tehostetun avohoidon yksikössä. Muina tehtävinään Marko toimii yksilö- ja ryhmätyönohjaajana sekä perheterapeuttina.
Marko Lampela: 46-vuotias tehyläinen, tuore Ironman. Kolmen lapsen isä, näistä kaksi jo aikuisia. Työskentelee Satakunnan sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialueella, osastonhoitajana tehostetun avohoidon yksikössä. Muina tehtävinään Marko toimii yksilö- ja ryhmätyönohjaajana sekä perheterapeuttina.
Triathlon on uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmälaji joka kehiteltiin Yhdysvalloissa, Kaliforniassa 1970-luvun alkupuolella. Ensimmäinen täysimittainen Ironman- kilpailu käytiin Havaijilla 1978. Laji saavutti suurta julkisuutta ja huomiota kasvattaen nopeasti suosiotaan maailmanlaajuisesti.

Triathloniin kuuluu eripituisia matkoja mutta täysimittaisessa Ironman-kilpailussa lajipituudet ovat: uinti 3.8km, pyöräily 180km jonka jälkeen juostaan maraton (42,195km). Ironman on tasa-arvoinen laji, sekä miehet että naiset ottelevat kilpailussa samanpituisilla matkoilla.

Triathlon on olympialaji mutta olympialaisissa kilpaillaan matkoilla jotka ovat noin neljänneksen täysmittaisesta kilpailusta. Olympialajina triathlon oteltiin ensimmäisen kerran Sydneyssä vuonna 2000.
Triathlon on uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmälaji joka kehiteltiin Yhdysvalloissa, Kaliforniassa 1970-luvun alkupuolella. Ensimmäinen täysimittainen Ironman- kilpailu käytiin Havaijilla 1978. Laji saavutti suurta julkisuutta ja huomiota kasvattaen nopeasti suosiotaan maailmanlaajuisesti. Triathloniin kuuluu eripituisia matkoja mutta täysimittaisessa Ironman-kilpailussa lajipituudet ovat: uinti 3.8km, pyöräily 180km jonka jälkeen juostaan maraton (42,195km). Ironman on tasa-arvoinen laji, sekä miehet että naiset ottelevat kilpailussa samanpituisilla matkoilla. Triathlon on olympialaji mutta olympialaisissa kilpaillaan matkoilla jotka ovat noin neljänneksen täysmittaisesta kilpailusta. Olympialajina triathlon oteltiin ensimmäisen kerran Sydneyssä vuonna 2000.
Niin helppoa että naurattaa? Marko 180km:n pyöräosuudella, ilmeestä päätellen ennen rengasrikkoa ja kolaria.
Niin helppoa että naurattaa? Marko 180km:n pyöräosuudella, ilmeestä päätellen ennen rengasrikkoa ja kolaria.
Kööpenhaminan tämänvuotisen teräsmieskilpailun tunnetuin osanottaja, Tanskan kruununprinssi Frederik (keskellä)juoksuosuudella henkivartijoidensa seurassa.
Kööpenhaminan tämänvuotisen teräsmieskilpailun tunnetuin osanottaja, Tanskan kruununprinssi Frederik (keskellä)juoksuosuudella henkivartijoidensa seurassa.
Tuore ja yllättävänkin freesin oloinen teräsmies Marko Lampela saapumassa maaliin.
Tuore ja yllättävänkin freesin oloinen teräsmies Marko Lampela saapumassa maaliin.
Se on siinä!
KMD Ironman Copenhagen 18.8.2013: osallistujia 2500, suomalaisia näistä 52. Katsojia arviolta yli 200000. Kilpailussa huikea taso:
naisten sarjan mestari Eva Wutti (Aus) maailman kaikkien aikojen kolmanneksi nopeimmalla tilastonoteerauksella 8:37:36! Miesten mestariksi selviytyi Jens Petersen-Bach(Den), hänkin käsittämättömällä ajalla 8:12:41. Top 100 listaan kilpailussa ylsi kolme suomalaista, triathlonistit Markos Mölsä ja Maria Kasurinen sekä koko kilpailun parhaana suomalaisena maratoonari Ami Laamo.
Markon sijoitus oli 946.s, kokonaisajalla 11:18:46. (Etapit: uinti 1:11:04, pyöräily 5:51:29, maraton 4:07:24)
Se on siinä! KMD Ironman Copenhagen 18.8.2013: osallistujia 2500, suomalaisia näistä 52. Katsojia arviolta yli 200000. Kilpailussa huikea taso: naisten sarjan mestari Eva Wutti (Aus) maailman kaikkien aikojen kolmanneksi nopeimmalla tilastonoteerauksella 8:37:36! Miesten mestariksi selviytyi Jens Petersen-Bach(Den), hänkin käsittämättömällä ajalla 8:12:41. Top 100 listaan kilpailussa ylsi kolme suomalaista, triathlonistit Markos Mölsä ja Maria Kasurinen sekä koko kilpailun parhaana suomalaisena maratoonari Ami Laamo. Markon sijoitus oli 946.s, kokonaisajalla 11:18:46. (Etapit: uinti 1:11:04, pyöräily 5:51:29, maraton 4:07:24)